sierpoort met palen en hekwerk
Welke inrijpoort is de juiste keuze voor u? Waar moet u op letten? 5 tips voor de juiste inrijpoort.
09/07/2021
Hekwerk kleur
Hoe kiest u de juiste kleur van een hekwerk?
09/07/2021

Hekwerk plaatsen met hoogteverschil. Wat nu?

sierhekwerk modern

Nederland is vrij vlak, en toch lopen veel mensen tegen een hoogte verschil aan. Het komt dus wel degelijk voor! Een hekwerk plaatsen met een hoogteverschil in uw tuin of grondgebied moet worden benaderd met een andere aanpak. Er zijn geen onmogelijkheden of beperkingen op gebied van modellen of overspanningen, zolang u de juiste ‘’regels’’ volgt en goede voorbereidingen treft.

In dit artikel leest u over de beste aanpak voor de aanschaf van een hekwerk als u een dergelijk hoogteverschil heeft in uw tuin of grondgebied.

3 verschillende methoden om hoogteverschil op te vangen

Een klein verschil in hoogte (10 cm) kan je oplossen door goed in te meten en de juiste starthoogte te bepalen. Dit betekent dat je geen rekening hoeft te houden met hoogtesprongen in het productieproces.

Een tuin of perceel met aanzienlijke hoogteverschillen kan je aanpakken met 3 verschillende methoden:

– Bovenzijde waterpas, onderzijde parallel aan maaiveld;

– Boven- en onderzijde parallel aan maaiveld;

– Boven- en onderzijde waterpas met een getrapt hoogteverschil (verspringend);

Bij de eerste optie wordt bovenzijde gelijk gehouden, waarbij de onderzijde wordt aangepast aan het maaiveld. Deze methode is alleen geschikt bij een gelijkmatige helling.

Bij optie twee wordt zowel de boven- als onderligger parallel met de helling geplaatst. Hierbij wordt wel rekening gehouden dat de spijlen loodrecht komen te staan. Deze methode is alleen geschikt bij een gelijkmatige helling. (foto voorbeeld toevoegen).

De laatste optie is om het hekwerk waterpas, maar verspringend in hoogte te installeren. Hierbij wordt er per hekwerkpaneel in hoogte verschil aangebracht. Deze optie kan er wel toe leiden dat er kleinere hekwerkpanelen worden toegepast dan gebruikelijk. Dit is nodig om de ruimte aan de onderzijde van het hekwerk binnen de perken te houden. Het is tevens de meest eenvoudige en meest voordelige optie.

Er zijn dus verschillende manieren om hoogteverschil op te vangen in het hekwerk maar er zijn ook beperkingen bij bepaalde type hekwerken. Echter is een goede voorbereiding van groot belang voor het eindresultaat.

Hoe pak je het hoogte verschil aan?

Een hekwerk monteren met hoogteverschil is een secuur werk, daarom is het belangrijk om hiervoor een juiste partij te vinden die je hierbij van dienst kan zijn. Wij raden aan om vooraf productie en vooraf montage een goed plan te maken.

Het eindresultaat staat of valt met het inmeten van de hoogteverschillen en het vooraf bepalen van de juiste verhoudingen van het hekwerk. Tijdens de werkopname wordt er rekening gehouden met de lengte van de overspanning en het op te vangen hoogteverschil.

Heeft het gevolgen voor de prijs?

Eerlijk is eerlijk, een hekwerk monteren met hoogteverschil is duurder dan ‘’normaal’’. Zoals is benoemd gaat er veel aandacht naar de voorbereiding, voordat er überhaupt iets geproduceerd wordt. Daarnaast is de productie maatwerk, wat betekent dat er meer kosten worden gemaakt in het productieproces. Tot slot kost het monteren van een hekwerk met hoogteverschil veel tijd. Deze aspecten resulteert uiteindelijk in een hogere prijs dan standaard, maar daarvoor krijgt u ook een ‘’niet-standaard’’ eindresultaat!

Koen den Hollander
Lees verder
Zeer fijn geholpen door de heren van dit bedrijf, kwalitatief goed materiaal en netjes op tijd geleverd!👍🏽
Aniek De lange
Lees verder
Goede kwaliteit, zeer tevreden over de deskundigheid en service. Absoluut een aanrader!
Alice van Ingen
Lees verder
Dit bedrijf heeft een zeer goede prijs kwaliteit verhouding. Echt een aanrader!!!!
Vorige
Volgende

Comments are closed.