Dubbele schuifpoort
Wat is een dubbele schuifpoort?
09/07/2021

De optimale afrastering. Waar moeten we rekening mee houden?

Klassiek hekwerk in voortuin

 

Bij het plaatsen van een hekwerk moet er met een aantal zaken rekening worden gehouden. Zo dient die looppoort voldoende ruimte te bieden voor het inrijden van een fiets of rolstoel. De inrijpoort moet voldoende ruimte bieden voor het inrijden van een auto of vrachtwagen. Het design van het hekwerk moet passen bij de uitstraling van de woning, tuin of bedrijfspand. 

Maar hekwerk bepaald niet alleen het uiterlijk van het perceel of de tuin, er moet ook gelet worden op het gebruikersgemak.  

We hebben een expert op het gebied van hekwerk gevraagd naar belangrijkste factoren bij de aanschaf van een hekwerk. Lees snel verder.

Wettelijke bepalingen bij de aanschaf van een hekwerk

De wet stelt niet te veel eisen aan de vormgeving van een hekwerk. Alleen wanneer u aan de voorzijde van uw perceel een hekwerk wilt plaatsen is de maximale vergunningsvrije hoogte 1 meter. Aan de zijkant of aan de achterzijde van de woning mag een hekwerk geplaatst worden met een maximale hoogte van 2 meter. Voor monumenten kunnen de standaard regelgevingen afwijken. Vraag daarom altijd voor de zekerheid bij uw gemeente wat de wettelijke bepaling zijn.

wettelijke hoogte hekwerk

Betaald u het hekwerk alleen? Plaats altijd op eigen grond!

Wanneer u het hekwerk alleen koopt en niet samen met uw buren is mijn advies om het hekwerk op eigen grond te plaatsen. Wanneer u dit niet doet en u het hekwerk op de grens plaatst is het hekwerk van u en uw buren. Willen ze uw mooie zwarte hekwerk dan aan hun zijde paars schilderen? Dan mag dat gewoon. Zet daarom altijd uw eigen hekwerk op uw eigen grond.

Paars hekwerk

U wilt een hoger hekwerk aan de voorzijde van uw perceel?

Dat kan! Vraag dan wel een vergunning aan bij uw gemeente. Wanneer u een goed bedacht plan aanbiedt welke een toevoeging is aan uw woning en de wijk heeft de gemeente weinig tot geen reden tot weigering. Bereid daarom u aanvraag altijd goed voor. Leg uit waarom u een hekwerk wilt aanschaffen. Terreinbeveiliging is altijd een goede reden voor het plaatsen van een hekwerk. Naast een goede uitleg adviseer ik u om een tekening mee te sturen. Wanneer u een duidelijke tekening laat zien waarop de gemeente kan zien dat het hekwerk een fraaie en praktische toevoeging is zullen ze sneller geneigd zijn om de vergunning tot het plaatsen van het hekwerk te geven.

Breedte van de looppoort

De breedte van een looppoort wordt vaak snel afgedaan met 1 meter, want zo breed is een voordeur toch ook? Dit is toch niet helemaal waar. Een looppoort moet u anders benaderen dan een voordeur. Een looppoort wordt bijvoorbeeld ook gebruikt door fietsers of zelfs door scooter rijders. En houdt ook rekening met mensen in een rolstoel of een kinderwagen. Een te krappe doorgang geeft een verhoogd risico op schade aan de coating van het hekwerk. Daarom adviseer ik u een breedte van ± 110 / 120 cm aan te houden.

Sierhek voortuin met poort

Breedte van een inrijpoort

Bij de breedte van een dubbele poort of een schuifpoort moeten we rekening houden met de verschillende type voertuigen die toegang hebben tot de poort. Denk dan niet alleen aan uw eigen auto waar u boodschappen mee doet. Denk ook aan de tuinman die misschien ooit een keer met een groter voertuig naar binnen moet, of denk bijvoorbeeld ook eens aan een verhuiswagen. Je weet maar nooit!

De minimale breedte van een inrijpoort is 2.4 meter. Dit is een breedte die al voorzichtigheid vereist van de chauffeurs. Het advies is dan ook om de doorrij breedte te maximaliseren. Heeft u de ruimte om een poortbreedte van 4 meter toe te passen? Ga hier dan zeker voor!

Een andere factor waar rekening mee gehouden moet worden is hoe je aanrijd op de poort. Ik leg dit graag aan u uit. Sommige inritten zijn kort gelegen aan de weg. Dit betekend dat wanneer je het terrein op rijdt er een draai gemaakt moet worden. Staat de poort dicht op de weg? Dan staat de poort in de draaicirkel van de auto. Wanneer dit het geval is adviseer ik u om voor een bredere poort te kiezen. Staat de poort verder op uw eigen terrein? Dan heeft u een minder brede poort nodig aangezien u recht op de poort afrijdt.

Sierpoort met palen

Schuifpoort versus dubbele poort

Laten we de verschillen tussen de dubbele poort en de schuifpoort niet vergeten. In het eerste geval moet bij een dubbele poort rekening worden gehouden met het verlies aan parkeer ruimte door de 2 openslaande vleugels. Stel u heeft een doorgang van 4 meter. Dan moet u rekening houden dat beide vleugels 2 meter naar binnen openen. Deze ruimte moet vrij blijven waardoor u een deel parkeer ruimte verliest.

Een schuifpoort brengt qua terreinverlies meer voordelen met zich mee. De schuifpoort opent in de breedte richting waardoor er geen terreinverlies is in de binnenzijde van het perceel. Daarentegen moet er wel voldoende ruimte zijn om een schuifpoort te openen. We willen immers niet dat uw schuifpoort in openstand de inrit van uw buren afsluit. Houdt dus altijd rekening met de benodigde terreinlengte van uw schuifpoort.

Hoogte van het hekwerk

Een ander belangrijk aspect is de hoogte van een hekwerk. Om de juiste keuze te maken moet er rekening worden gehouden met een aantal factoren. Als eerste dient u de grootte van de woning of het bedrijfspand te bepalen voor de hoogte van een hekwerk. Komt het hekwerk bij een lage bungalow? Ga dan voor en niet al te hoog hekwerk. Daarnaast is de afstand van de woning of het bedrijfspand tot aan de hekwerk lijn belangrijk. Wanneer de woning kort op het hekwerk staat adviseer ik een lager hekwerk. Heeft u voldoende ruimte tussen de woning en het hekwerk? Dan kunt u makkelijker de hoogte in.

Over of door het hekwerk heen kijken

Een ander belangrijk kantelpunt is de hekwerk hoogte ten opzichte van uw zichthoogte. Stel u zelf voor, je komt aanlopen bij uw perceel en er staat een hekwerk hoger dan uzelf. Dan ziet u de woning en het perceel door het hekwerk heen. Dit is een goede optie wanneer het hekwerk privacy moet bieden of als u een hekwerk neemt t.b.v. beveiliging. Wilt u liever een uitnodigende uitstraling en een vrij zicht houden op uw woning of perceel? Ga dan niet hoger als 1.6 meter.

Maar de belangrijkste factor is smaak! Want over smaak valt niet te twisten.

Een transparant of een gesloten hekwerk

Wat betreft invulling van de verschillende type hekwerken is er veel mogelijk. Een factor die steeds belangrijker word is privacy. De wens privacy wordt vaak vervuld met een (deels) gesloten hekwerk of poort. Om privacy te creëren hoeft u niet perse een geheel gesloten poort te plaatsen. Een poort met een ruimte van 2 cm geeft al bijzonder veel privacy met als voordeel dat het ook nog deels transparant is.

Koen den Hollander
Lees verder
Zeer fijn geholpen door de heren van dit bedrijf, kwalitatief goed materiaal en netjes op tijd geleverd!👍🏽
Aniek De lange
Lees verder
Goede kwaliteit, zeer tevreden over de deskundigheid en service. Absoluut een aanrader!
Alice van Ingen
Lees verder
Dit bedrijf heeft een zeer goede prijs kwaliteit verhouding. Echt een aanrader!!!!
Sander Hubbers
Lees verder
Een mooi hekwerk van uitstekende kwaliteit. Alle vragen worden snel en duidelijk beantwoord.
G. Hoogendoorn
Lees verder
Heel erg tevreden met het geleverde toegangshek. Geleverd zoals afgesproken en niet te vergeten het 'boutenplan' welke perfect gemaakt is....Super dank je wel!!
Hans vd Glind
Lees verder
Kwaliteit, Professionaliteit, Responsiviteit.
Mike
Lees verder
Kwaliteit, Professionaliteit.
Vorige
Volgende

Comments are closed.